Zwiększenie zawartości cukrów

W ich wyniku owoce stają się słodsze i pachną mocniej, rzyjemniej.  W niektórych owocach stwierdzono w tym okresie większenie zawartości cukrów, pomimo strat powodowanych od- „ychaniem. Badacze wyjaśnili, że dzieje się to dzięki przemianie skrobi (krochmalu) w cukry. W jagodach prawie nie ma skrobi ” dlatego łączna zawartość cukru niemal nie zwiększa się. Smak jagód jednak zmienia się, gdyż glikoza przekształca się częściowo w słodszą od niej fruktozę, a jednocześnie zmniejsza się ilość kwasów. Stosunkowo niewielkie cząsteczki garbników łączą się W cząsteczki znacznie większe. Garbniki w tej postaci są nierozpuszczalne w wodzie, toteż wytrącają się z roztworu.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: