Żółte i pomarańczowe barwniki

Szczególnie bogate w nią są owoce czarnej porzeczki i róży, a także jarzębina, dzikie jabłka (kilka razy więcej witaminy P niż w jabłkach sadowych), borówki, żurawiny (więcej niż w owocach cytrusowych) itp.  Inne żółte i pomarańczowe barwniki występujące w owocach i warzywach, zwane karotenami, mają także wielkie znaczenie dla organizmu ludzkiego, który potrafi je przetworzyć na witaminę A. Uważa się je więc za prowitaminę A. Witamina A nazywana jest też wzrostową albo akserofto- lem. Brak jej, a nawet niedobór w młodym organizmie powoduje zahamowanie wzrostu. Jest ona potrzebna także organizmom dojrzałym. Hipowitaminoza A już w początkowym stadium przejawia się tzw. kurzą ślepotą, tzn. upośledzeniem widzenia zmierzchu i w nocy, jakkolwiek w świetle dnia wzrok działa zupełnie dobrze.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: