Zjawiska niekorzystne

Dla wartości użytkowej i handlowej owoców są to jednak zjawiska niekorzystne. Owoce przejrzałe łatwo ulegają zepsuciu. Często jagody stają się wilgotne mimo — rzecz dziwna — suchego i gorącego powietrza. Mówi się wtedy, że jagody „ciekną” albo „puszczają sok”, szczególnie często zdarza się to z jagodami przejrzałymi. Oto wytłumaczenie tego zjawiska: w miarę dojrzewania komórki powstają w niej tzw. wodniczki wypełnione sokiem komórkowym. Z czasem rozrastają się one i łączą. W dojrzałej komórce jest zwykle jedna wodniczka otoczona plazmą, która wtedy przybiera postać woreczka, w stanie normalnym przylegającego do błon komórkowych.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: