Zawartość witamin w produktach oznacza się w miligramach

Zawartość witamin w produktach oznacza się w miligramach na 100 g masy, czyli w miligramprocentach (mg%*), w milionowych częściach grama, zwanych też mikrogramami (i^g albo Y), wreszcie w jednostkach międzynarodowych (j.m), których przeliczenie wagowe zależy od rodzaju witaminy. W jadalnych owocach leśnych występują najobficiej i najczęściej witaminy C i P oraz prowitamina A, rzadziej niektóre witaminy z grupy B, mianowicie Bi, B2 i PP, a wyjątkowo — witaminy K i E. Witamina C, zwana także pfzeciwszkorbutową, czyli kwas askorbinowy, należy do witamin najważniejszych dla ustroju ludzkiego.Jest to czynnik utleniająco-odtleniający, a więc regulujący procesy związane z oddychaniem. Dzięki obecności witaminy C w organizmie, tkanki zębów i kości utrzymują odpowiednią ilość wapnia, a naczynia krwionośne zachowują potrzebną elastyczność.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: