ZASADY POSTĘPOWANIA Z OWOCAMI LEŚNYMI PO ICH ZBIORZE

Te i inne przyczyny powodują schorzenia fizjologiczne, które przejawiają się zmianami barwy, zapachu i smaku, naciekami wodnymi, szklistością itp. Obniżają one wartość użytkową i handlową owoców.  Jednocześnie schorzenia fizjologiczne niejako przygoiewują grunt dla procesów drobnoustrojowych, z których większość łatwiej i szybciej przebiega na tkankach martwych lub obumierających niż na żywych i zupełnie zdrowych. W poprzednich rozdziałach omówiono najważniejsze właściwości owoców leśnych z punktu widzenia ich użytkowania. Ustalono, że owoce leśne są produktem spożywczym bardzo wartościowym, ale jednocześnie  – z nielicznymi wyjątkami — bardzo nietrwałym. Trzeba więc obchodzić się z nimi delikatnie i pieczołowicie. Skórka owocu zmniejsza nasilenie parowania wody, a jednocześnie stanowi trudną do przebycia zaporę dla drobnoustrojów. Jest ona jednak bardzo delikatna i łatwo ulega uszkodzeniu.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: