Wzrost temperatury albo spadek wilgotności

Na szybkość wyparowywania wody mają wpływ także czynniki, które można do pewnego stopnia kształtować lub dobierać, np. dobrze zachowany nalot woskowy na skórce owocu hamuje parowanie wody. Szybkość jej parowania pozostaje ponadto w ścisłej zależności od warunków atmosferycznych. Można to wyrazić krótko: im mniej pary wodnej znajduje się w powietrzu im wyższa jest jego temperatura, tym proces parowania przebiega szybciej. Niewielki bowiem wzrost temperatury albo spadek wilgotności powoduje znaczne nasilenie parowania. Parowaniu sprzyja też przewiew, gdyż usuwa z najbliższego otoczenia owoców powietrze zawierające zwiększoną ilość pary wodnej, wydzielającej się wskutek parowania i oddychania owoców.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: