Wygląd owoców uzależniony jest od kształtu i barwy

Zapach owoców pochodzi od olejków eterycznych, w których skład wchodzą m. in. węglowodory i połączenia alkoholi z kwasami organicznymi, zwane estrami. Substancje te, parując i utleniając się z powierzchni owoców, drażnią zmysł powonienia, wpływają też na smak owoców. Spośród jadalnych owoców leśnych malina i poziomka mają zapach przyjemny dla każdego, rokitnik i bez czarny — zależnie od gustu, a porzeczka czarna — zdecydowanie nieprzyjemny. Leśne maliny i poziomki wydzielają aromat znacznie silniejszy niż ogrodowe. Szyszkojagody jałowca zawierają tak znaczne ilości specyficznych olejków eterycznych, że stanowić nawet mogą surowiec przemysłowy. Wygląd owoców uzależniony jest od kształtu i barwy.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: