Wnętrze drobnoustrojów

Przez najdrobniejsze nawet skaleczenia, rysy i zadrapania wnikają łatwo do wnętrza drobnoustroje i wywołują szkodliwe procesy. Trzeba więc dbać o zachowanie skórki w całości, bez jakichkolwiek uszkodzeń. Niektóre owoce są pokryte nalotem woskowym, tzw. barwą, która ma również duże znaczenie ochronne. Owoce z dobrze zachowaną „barwą” nie tylko ładnie wyglądają, ale także wolniej tracą wodę, a więc dłużej zachowują jędrność i są znacznie odporniejsze na ataki drobnoustrojów. Z tego samego względu należy jak najmniej narażać owoce na wstrząsy, obijanie, przesypywanie, czyli jak najmniej, jak mówią fachowcy, je „męczyć”. Jest to pierwsza zasada prawidłowego obchodzenia się z owocami leśnymi.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: