Witamina Bi

Witamina Bi, tiamina, czyli aneuryna, wpływa na przebieg procesów utleniania w organizmie i chroni przed zaburzeniami nerwowymi oraz schorzeniami serca.  W niektórych krajach azjatyckich na tle awitaminozy Bi występuje ciężkie zapalenie nerwów, zwane beri-beri. Owoce leśne zawierają niewielkie jej ilości, zaledwie po parę setnych miligramprocent, a więc w przybliżeniu 20-krotnie mniej niż tak zasobne w nią produkty, jak mąka pszenna razowa lub mięso świń tuczonych otrębami1), a nie więcej niż mleko i ser. Owoce leśne nie mogą więc być zasadniczym źródłem witaminy Bi, lecz najwyżej uzupełniającym.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: