WARTOŚCI ODŻYWCZE

Białek jest w owocach leśnych niewiele; ilość ich często wyraża się ułamkiem procentu, rzadziej przekracza 1%. Pod tym względem można owoce leśne porównać z takimi warzywami, jak pomidory, marchew, cebula, kapusta lub buraki. Dorosły mężczyzna spożywając codziennie pełną szklankę malin leśnych zaspokajałby tylko 1/50 swojego zapotrzebowania na białka, wynoszącego ok. 70 g na dobę.
Nawet te znikome ilości białek i innych związków azotowych, zawartych w owocach leśnych, mają pewne znaczenie z punktu widzenia winiarstwa, gdyż są niezbędne do życia i rozwoju drobnoustrojów fermentacyjnych. Najuboższe surowce trzeba przy przetwarzaniu na wino wzbogacać w związki azotowe.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: