WARTOŚĆ ENERGETYCZNA

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA. Organizm żyje kosztem energii zawartej w pożywieniu. Pokarmy spożyte, strawione i wchłonięte ulegają wskutek oddychania powolnemu utlenieniu, przy czym cały proces jest regulowany przez enzymy. Nie jest to spalanie w dosłownym znaczeniu, bo nie przebiega tak burzliwie i nie towarzyszą mu „gwałtowne objawy świetlne i cieplne, zwane płomieniem”. Podłoże zjawiska jest jednak takie samo, mianowicie łączenie się substancji z tlenem. Energia chemiczna zawarta w pożywieniu przemienia się przy tym na energię mechaniczną, przejawiającą się w pracy wszystkich narządów, a częściowo na cieplną, dzięki której utrzymuje się stała temperatura ciała.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: