W owocach leśnych występują barwniki

W owocach leśnych występują barwniki, które można podzielić na następujące grupy: karotenoidy — żółte lub pomarańczowe, w znacznej części stanowiące prowitaminę A (karoteny); flawony — przybierające w środowisku zasadowym kolor żółty (stąd właśnie nazwa całej grupy, bo flavus po łacinie znaczy żółty), mające związek z witaminą P; połączenia cukrów z innymi substancjami, zwane glikozydami, rozpuszczalne w wodzie;
antocyjany — związki o budowie podobnej do flawonów, glikozydy rozpuszczalne w wodzie, w środowisku kwaśnym czerwone, a w środowisku zasadowym — niebieskie lub fioletowe. Barwniki chlorofilowe natomiast, tak rozpowszechnione w świecie roślin wyższych, w owocach na ogół zanikają w miarę ich dojrzewania.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: