Szybkie i szerokie stosowanie przetwarzania

Wreszcie jeżeli rozmaite wydaliny tkanek, zwłaszcza połączenia kwasów organicznych i alkoholi, które w postaci pary wydostają się z owoców, nie są stale usuwane przez przewiew, to w ciągu krótkiego czasu zatruwają komórki i powodują schorzenia fizjologiczne. Nawet przy krótkotrwałym przechowywaniu i transporcie owoców trzeba koniecznie zapewnić należyty, ale nie za silny przewiew. Większość owoców chłonie z otoczenia pary i gazy. Nie należy więc umieszczać owoców w środowisku przepojonym jakąkolwiek wonią, bo z pewnością owoce nią przesiąkną i zmienią swój naturalny zapach. Biorąc pod uwagę ograniczoną trwałość owoców leśnych, należy jak najszybciej zabezpieczyć przed zepsuciem wszystkie owoce nie przeznaczone do natychmiastowego spożycia. Szybkie i szerokie stosowanie przetwarzania i utrwalania jest czwartą z podstawowych zasad obchodzenia się z owocami leśnymi.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: