Szkorbut

Już rokitnik i róża dzika zawierają ogromne zasoby kwasu askorbinowego, a owoce niektórych gatunków róż stanowią najbogatsze w świecie źródło witaminy C i mogą być z nimi porównywane tylko niedojrzałe orzechy włoskie1). Jeden z objawów szkorbutu — podskórne lub wewnętrzne krwawe wybroczyny — spowodowany jest zwiększoną kruchością i pękaniem cieniutkich przewodów krwionośnych, zwanych naczyniami kapilarnymi. Zastosowanie kwasu askorbinowego nie leczy tego schorzenia; szybką poprawę można natomiast osiągnąć podając choremu soki ze świeżych owoców. Uczeni ustalili, że w niektórych produktach roślinnych witaminie C towarzyszy zwykle pewien czynnik, który chroni adrenalinę przed utlenianiem i wpływa na oporność naczyń kapilarnych kilkadziesiąt razy silniej niż kwas askorbinowy). Czynnik ten nazwano witaminą P albo cytrynem, gdyż po raz pierwszy wykryto go w soku cytryny.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: