Suszenie polega na usuwaniu wody,

Suszenie polega na usuwaniu wody, bez której niemożliwe są procesy drobnoustrojowe. Produktów nie należy wysuszać całkowicie. W owocach może pozostać kilkanaście (nawet 20) procent wody, a mimo to nie będą one się psuły,- dzięki stężeniu cukrów i kwasów zawartych w owocach uzyskuje się dodatkowy czynnik utrwalający.  Warzywa trzeba wysuszyć znacznie dokładniej. Solenie działa podobnie jak suszenie, gdyż wskutek większego stężenia roztworu soli następuje odciągnięcie do niego wody z owoców. W „mocnym” roztworze soli drobnoustroje nie mogą się rozwijać. Trzeba jednak przyrządzić zalewę zawierającą 15, a niekiedy nawet 204/o soli. U nas nie soli się owoców, tylko grzyby i warzywa. Duże znaczenie w przetwórstwie owoców ma dodawanie cukru, który również powoduje „suchość fizjologiczną”, tzn. odciąga wodę z komórek, które pozostają suche, mimo że znajdują się w środowisku mokrym.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: