Stosowanie kwasu sorbowego

Ostatnio specjaliści zalecają stosowanie kwasu sorbowego — konserwanta nieszkodliwego dla zdrowia człowieka. Jest on dozwolony polskimi przepisami w dawkach do 0,15%>. Dobrze hamuje on rozwój drożdży i pleśni oraz niektórych bakterii. Ze względu na słabą rozpuszczalność w wodzie, stosuje się go najczęściej w postaci soli sodowych, potasowych lub wapniowych. Działa skutecznie tylko w środowisku kwaśnym.
Za pomocą antyseptyków najczęściej utrwala się takie półprodukty, jak pulpy, przeciery i soki, aby je przechować przez jakiś czas i później dalej przetwarzać. Podczas gotowania półproduktów dwutlenek siarki ulega odpędzeniu, a częściowo utlenieniu, tak że gotowy produkt już go praktycznie nie powinien zawierać.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: