Przechowywanie i transport owoców

Niektóre sposoby przetwarzania (suszenie) wydatnie ułatwiają przechowywanie i transport owoców oraz wielokrotnie obniżają ich koszty.  Wreszcie z przetworzonych owoców łatwiej przygotowywać posiłki. Przy przerobie należy dążyć do zachowania wszystkich wartości surowca. Szczególnie pieczołowicie należy dbać o zachowanie witamin, które są związkami cennymi, a jednocześnie bardzo nietrwałymi. Utrwalanie owoców powinno zabić drobnoustroje lub zahamować ich rozwój oraz ograniczyć albo wręcz uniemożliwić działalność enzymów. Znane są już liczne środki służące do wykonania tych zadań. Wszystkie metody utrwalania owoców dzielą się na 3 grupy: fizyczne (np. zamrażanie lub pasteryzacja),*chemiczne (np. dodatek antyseptyków) i biochemiczne (np. fermentacja alkoholowa).

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: