Półprzepuszczalność

W razie gwałtownego wyparowania wody woreczek plazmatyczny odrywa się od ścianek i silnie kurczy. Sok wytryska wtedy z komórki, tak jak wytrysnąłby z jagody ściśniętej mocno w dłoni. Jeżeli zjawisko to przybierze duże nasilenie, a owoce są soczyste i mają delikatną skórkę, następuje wylew soku na zewnątrz i owoce stają się wilgotne. Sok może też wyciekać z jagód przez rankę po szypułce. Mogą działać również inne przyczyny wywołujące ten sam skutek. Jeżeli jakieś czynniki zabijają plazmę, traci ona właściwość zwaną półprzepuszczalnością. Wtedy sok może zostać wypchnięty przez istniejące zwykle w komórce ciśnienie.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: