Pokarm drobnoustrojów

Dla zabezpieczenia produktu konieczna jest zawartość w nim przynajmniej 60, a lepiej nawet 65n/o cukru. Stężenie cukru uzyskuje się przez jego dodatek lub przez zagęszczenie produktu. Jest rzeczą ciekawą, że cukry, które w rozcieńczeniu stanowią „ulubiony” pokarm drobnoustrojów, w wysokim stężeniu są dla nich zabójcze. Podobnie jest z alkoholem. Nawet te drobnoustroje, które (jak np. drożdże) wytwarzają alkohol, nie znoszą kilkunastoprocentowego jego stężenia. Dlatego przez fermentację nie można osiągnąć więcej niż 16—17°/o alkoholu w podłożu, ale nawet przy nieco niższym stężeniu produkt (np. wino) ma zapewnioną trwałość. Wyższą procentowość można osiągnąć albo przez destylację, albo przez dodanie alkoholu. Przemysł przetwórczy stosuje szeroko utrwalanie produktu za pomocą kwasu.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: