Pektozy

Ilość rozpuszczalnych w wodzie, czynnych garbników w dojrzałym owocu jest mniejsza niż w owocu niedojrzałym, co zmienia nie tylko jego smak, lecz także działanie fizjologiczne na organizm. Pektozy, które w niedojrzałym owocu mocno sklejają, niejako cementują błony komórek, z czasem przechodzą w postać pek-_ tyn, które rozpuszczają się w soku komórkowym i wskutek tego już słabiej spajają komórki. Wraz z przejrzewaniem owocu ilość j pektyn zmniejsza się gwałtownie wskutek rozpadu na kwas pektynowy i alkohol. Błony komórkowe rozklejają się, tkanki owocu ¡tracą spoistość, stają się ciastowate. Jest to niewątpliwie przystosowanie rośliny do rozmnażania, bo w ten sposób nasiona szybciej przedostają się z owocu do gleby.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: