Owoce leśne można podzielić na kilka grup pod względem wit. C

Owoce leśne można pod względem zawartości witaminy C podzielić na kilka grup: stosunkowo ubogie w kwas askorbinowy, ustępujące pod tym względem cytrynie — czernica, brusznica, łochynia, malina, jeżyna, żurawina i tarnina,- średnio zasobne, zawierające mniej więcej tyle witaminy C, co cytryna — jarzębina i poziomka; zasobne, górujące nad cytryną — głóg, bez czarny, jabłka dzikie i berberys,- bardzo bogate, wielokrotnie przewyższające pod tym względem cytrynę — porzeczka czarna, rokitnik, a przede wszystkim róża. Na ogół owoce leśne zawierają znaczne ilości kwasu askorbinowego. Nawet gatunki zakwalifikowane do grupy „stosunkowo ubogich”, chociaż ustępują pod tym względem innym owocom leśnym, górują nad winogronami, sadowymi jabłkami i gruszkami.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: