„Owoce kolorowe”

Barwniki zawarte w owocach leśnych mają także znaczenie w przetwórstwie, gdyż nadają wyrobom pożądany kolor i zastępują barwniki sztuczne.  Owoce leśne są przez przetwórców zaliczane do grupy „owoców kolorowych” i m. in. z tego względu wysoko cenione. Właściwy kształt owocu utrzymują: błonnik, pektyny i woda. Dzięki błonnikowi poszczególne komórki zachowują właściwą formę i potrzebną wytrzymałość. Z tego punktu widzenia szczególne znaczenie ma błonnik zawarty w skórce, zbudowanej z mocniejszych niż miąższ, odporniejszych tkanek, narażonych na silniejsze naprężenia i na uszkodzenia od zewnątrz. Pektyny, spajając błony komórkowe, nadają tkankom zwartość i pewną sztywność. Woda rozstrzyga o prężności, jędrności i soczystości komórek, tkanek i całego owocu.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: