Osłabienie tempa szkodliwych procesów

Drugą zasadą jest szybki ich obieg. Zbieracz powinien pozyskane owoce niezwłocznie dostarczać do punktu zbioru, nie czekając, aż nagromadzi się większy plon z dwóch lub trzech dni. Pracownicy punktu powinni jak najprędzej odbierać plon od zbieraczy. Pracę należy tak usprawnić, aby w drodze od zbieracza do użytkownika owoce nie były nigdzie przetrzymywane. Jeżeli przetrzymywanie przez krótki okres jest konieczne, należy przechowywać owoce w takich warunkach, które osłabiają tempo szkodliwych procesów. Takie warunki trzeba też zapewnić w czasie transportu. Jest to zasada trzecia, a przez „odpowiednie warunki” rozumie się przede wszystkim właściwą temperaturę i wilgotność otoczenia oraz potrzebny przewiew. Niska temperatura osłabia wprawdzie procesy drobnoustrojowe, ale często bardzo ujemnie wpływa na działalność komórek; zwalnia szybkość parowania wody i zmniejsza nasilenie oddychania, ale jednocześnie może wywołać zaburzenie fizjologiczne.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: