OGÓLNE WIADOMOŚCI O PRZEROBIE OWOCÓW LEŚNYCH

Mówi się „przetwarzanie i utrwalanie owoców”, bo te czynności nie pokrywają się dokładnie, chociaż wiążą się ze sobą dość ściśle.
Utrwalanie, czyli konserwowanie, jest zabiegiem mającym na celu zabezpieczenie owoców przed zepsuciem. Pozwala ono spożywać owoce przez cały rok, a zwłaszcza przechowywać je do okresu gdy nie ma owoców świeżych. Gdyby owoce nie były konserwowane, to — wobec ich nietrwałości — można byłoby wykorzystać tylko niewielką ich część. Przetwarzanie polega na przemianie postaci owoców. Daje ono wiele poważnych korzyści: pozwala lepiej wyzyskać plony owoców, umożliwia zużytkowanie niektórych gatunków, „na świeżo” niejadalnych oraz takich owoców, które nie nadają się już do bezpośredniego spożycia, lecz jeszcze nie są szkodliwe dla zdrowia, zwiększa różnorodność produktów spożywczych oraz użyteczność owoców, umożliwia poprawienie i urozmaicenie ich smaku.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: