Oddychanie tlenowe i beztlenowe

Należy do nich także oddychanie tlenowe i beztlenowe. Potocznie jednak przez fermentację, a szczególnie przez fermentację alkoholową, rozumie się przemiany spowodowane w materii organicznej przez drobnoustroje, zwane drożdżami. Na owocach leśnych najczęściej występują drożdże Sacchaio- myces. Drożdże wydzielają enzymy, które powodują procesy zupełnie podobne do oddychania śróddrobinowego. Cukry rozszczepiają się na alkohol i dwutlenek węgla. Kosztem energii, która się przy tym wyzwala, odbywają się czynności życiowe komórek drożdżowych. Fermentacja alkoholowa jest więc oddychaniem beztlenowym drożdży, podczas którego zużywają się nie związki wchodzące w skład ciała drożdży, lecz związki z podłoża. Ilość wydzielającej się energii jest niewielka, a drożdże mogą rozmnażać się bardzo szybko, przeróbce ulegają więc duże ilości cukrów.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: