ODDYCHANIE

Po zerwaniu owocu jego tkanki nie zamierają od razu, lecz żyją przez długi czas, a więc muszą oddychać. Jednym z najważniejszych procesów zachodzących w zerwanych owocach jest właśnie oddychanie. Polega ono na utlenianiu związków, które powstały w procesach przyswajania. Wyzwalają się przy tym znaczne ilości energii, dzięki której mogą zachodzić wszystkie zjawiska życiowe. Przy oddychaniu czynne są odpowiednie enzymy, jest to więc jeden z procesów fermentacyjnych. W owocach leśnych utlenianiu ulegają przede wszystkim cukry. Na przykładzie glikozy można ostateczny wynik tych skomplikowanych procesów przedstawić w następujący sposób: 180 g glikozy + 192 g tlenu->264 g dwutlenku węgla + 108 g wody + 674 kcal.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: