Niekorzystne zmiany chemiczne

Za niska temperatura (poniżej 0°C) powoduje niekorzystne zmiany chemiczne może doprowadzić do zamierania soku komórkowego i tkanek.
Owoce leśne są na ogół bardziej odporne na działanie niskich temperatur niż owoce ogrodowe i warzywa.  Niektóre dzikie owoce nabierają pełnej użyteczności dopiero po przemrożeniu. W każdym razie za niska temperatura jest dla owoców leśnych znacznie mniej szkodliwa niż temperatura za wysoka. Wysoka temperatura powoduje gwałtowne parowanie wody i więdnięcie owoców, nasila oddychanie, a co najgorsze — przyspiesza ich psucie się. Temperatura od 15 do 35°C jest najkorzystniejsza dla rozwoju większości drobnoustrojów. Szczególnie niebiezpieczna jest temperatura powyżej 20°C, w której drobnoustroje rozwijają się doskonale, a działalność enzymów jest wzmożona.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: