Najbogatszym źródłem witaminy A jest tran

Na wytworzenie 1 mg witaminy A ustrój potrzebuje 1 , 5 mg karotenów.  Przemiana ta odbywa się w wątrobie. Tam również maga zynuje się nadmiar witaminy A , co stanowi zapas na okres niedostatecznego zaopatrywania organizmu.  Najbogatszym źródłem witaminy A jest tran oraz wątroba ryb zwierząt rzeźnych. Za produkt najbardziej obfitujący w karoten powszechnie uważa się surową marchew, a dalej — szpinak, sałatą i pomidory. Owoce rokitnika pod względem zawartości karotenów przewyższają nawet marchew, a jarzębina i owoce róży nieznacznie jej ustępują. Stosunkowo zasobne w karoten są też niektóre gatunki jeżyn, porzeczki czarne i głogi.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: