Maliny są stosunkowo zasobne w fosfor

Nawet maliny i czernice są bogatsze w żelazo od cytryn, pomarańczy i winogron.  Maliny są stosunkowo zasobne w fosfor, czym wyróżniają się spośród innych owoców leśnych i zdecydowanie górują nad owocami cytrusowymi, winogronami i krajowymi owocami ogrodowymi. Maliny zawierają najczęściej 35—40 ,mg fosforu w 100 g owoców. Fosfor, podobnie jak wapń, jest potrzebny organizmowi do budowy kości i zębów oraz tkanek miękkich, a ponadto wchodzi w skład krwi. Spożycie 100 g malin lub jeżyn pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na miedź, wynoszące zaledwie ok. 1 mg. Miedź, podobnie jak żelazo, potrzebna jest organizmowi do wytwarzania hemoglobiny, ale w znacznie mniejszej ilości.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: