KWASY ORGANICZNE I PEKTYNY

Owoce leśne są zwykle bogate w kwasy organiczne, J-tóórych zawierają najczęściej od 1 do 2%, a niekiedy nawet ¡¡więcej. W jagodach przeważa kwas cytrynowy, jest także kwas Ipbłkowy, winowy, rzadziej i w znacznie mniejszych ilościach — llkas bursztynowy, mlekowy, octowy, szczawiowy i inne. Kwasy jjjjgrgąniczne mogą być substancjami odżywczymi, a jednocześnie iHpatwiają działalność narządów trawiennych. Przedłużają one ^wkże na ogół ograniczoną trwałość owoców w stanie świeżym, ifctnosi się to szczególnie do kwasu benzoesowego, mrówkowego jsalicylowego, które znajdują się w niektórych jagodach, ale ilościach bardzo małych, dla zdrowia spożywcy nieszkodli- rch, mogących natomiast mieć pewne znaczenie lecznicze.punktu widzenia przetwórstwa dość ważnym składnikiem roców są pektyny, połączenia bardzo złożonego kwasu or- lieznego z alkoholem. Przy odpowiednim stężeniu cukru i kwa- I mają one właściwości galaretujące. Niektóre owoce leśne za- fęiają ułamek, l°/o lub nawet wiecej pektyn, są więc w nie sto- lkowo bogate.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: