Kwasy organiczne

W procesach oddychania oprócz cukrów ulegają utlenieniu również kwasy organiczne, garbniki i inne związki. Białka prawdopodobnie są spalane dopiero po węglowodanach. W każdym razie jednym ze skutków oddychania jest ubytek wartościowych składników owoców. Bardzo szybko zmniejsza się ilość witaminy C, tego szczególnie cennego składnika. Nasilenie oddychania zależy od rozmaitych czynników, m. in. od temperatury. Jeżeli temperatura wzrośnie od 0 do 10°C, ilość wydzielanego przez owoce dwutlenku węgla zwiększy się 2-krot- nie, co daje obraz natężenia oddychania. Swobodny dostęp powietrza (dostarczanie dużych ilości tlenu) sprzyja również nasileniu oddychania. Ponieważ oddychanie niekorzystnie wpływa na wartość użytkową owoców, słuszne jest zwalnianie jego tempa, np. przez przechowywanie owocyw w niskiej temperaturze.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: