Kwasu benzoesowego używa się zwykle w postaci benzoesanu sodowego

Kwasu benzoesowego używa się zwykle w postaci benzoesanu sodowego (soli rozpuszczalnej w wodzie). Dlatego antyseptyk ten działa tylko w środowisku kwaśnym. Dozwolona dawka w przetworach owocowych wynosi 0,1% kwasu benzoesowego. Stosunkowo dobrze zabezpiecza on przed fermentacją alkoholową, albo octową, a niemal wcale w tej dawce nie hamuje fermentacji mlekowej. Kwas mrówkowy jest bardziej szkodliwy dla zdrowia od antyseptyków wymienionych poprzednio, a jednocześnie zawodny jako konserwant. Nie nadaje się do utrwalania soków galaretujących. Jego zastosowanie ogranicza się do konserwowania moszczów przeznaczonych do przerobu na syropy. Przepisy pozwalają na zawartość 0,15% kwasu mrówkowego w surowych sokach owocowych i 0,1%> — w syropach.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: