Kwas salicylowy

W wielkim przemyśle przetwórczym metoda utrwalania antyseptykami wychodzi stopniowo z użycia i coraz częściej jest zastępowana np. przez pasteryzację, ale gdy chodzi o konserwowanie owoców leśnych ma jeszcze duże znaczenie ze względu na łatwość jej stosowania bez skomplikowanych urządzeń. Jako środki konserwujące mogą być używane tylko takie związki, które już w małych dawkach paraliżują działalność drobnoustrojów i praktycznie nie są szkodliwe dla człowieka, a przy tym nie obniżają wydatnie wartości użytkowej produktu. Nie jest np. dozwolone w Polsce i w wielu innych krajach używanie w tym celu kwasu salicylowego. Spośród antyseptyków dozwolonych przepisami w Polsce, do konserwowania owoców stosuje się kwas siarkawy lub jego bezwodnik (dwutlenek siarki), rzadziej kwas benzoesowy (zwłaszcza jego sól sodową), kwas mrówkowy, kwas sorbowy oraz konserwanty mieszane. Dopuszczalne dawki konserwantów są unormowane przepisami.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: