Jeżyny są zasobne dla organizmu mikroelementy

Jeżyny są też zasobne w niezbędne dla organizmu mikroelementy: magnez, którego mogą zawierać 20—30 mg w 100 g owoców, mangan (wlOOg czernic znajdować się może kilka miligramów), jod, bor, nikiel i inne, które znajdują się w owocach leśnych w ilościach równych części miligrama na 1 kg świeżej masy. Sód znajduje się w owocach leśnych tylko w znikomych ilościach. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że dorosły człowiek otrzymuje zazwyczaj dziennie w pożywieniu nie mniej niż10 g soli kuchennej, czyli chlorku sodu, a już połowa tej ilości całkowicie wystarcza do zaspokojenia potrzeb organizmu. Nie ma więc żadnego powodu, aby starać się o specjalne źródła przyswajalnych soli sodowych. W tych zaś wypadkach, gdy nadmiar soli kuchennej jest szkodliwy dla organizmu i zachodzi potrzeba stosowania diety bezsolnej, można ją bez żadnych obaw urozmaicać owocami leśnymi.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: