Glikoza, czyli cukier gronowy, i fruktoza

Są  to przeważnie cukry proste, a więc glikoza, czyli cukier gronowy, i fruktoza, czyli cukier owocowy. W mniejszej na ogół ilości _ występuje w owocach leśnych sacharoza, tzn. cukier taki, jak buraczany lub trzcinowy. Organizm ludzki wykorzystuje z wielką łatwością zwłaszcza cukry proste. Jako dowód przytoczyć ^ można, że wszystkie przyswajalne węglowodany ulegają w or- ganizmie przetworzeniu na cukry proste i dopiero w tej formie są wchłaniane. Jak powszechnie wiadomo, glikoza wzmacnia mięsień sercowy. Błonnik pod względem chemicznym również jest węglowodanem, ale bardziej skomplikowanym niż cukry. Przewód pokarmowy człowieka nie zawiera enzymów rozkładających błonnik, toteż ludzie go nie trawią. Mimo to jako składnik pokarmu odgrywa on pożyteczną rolę, gdyż pobudza ruch robaczkowy jelit •’i. w ten sposób przyspiesza procesy trawienne.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: