Duża ilość wody w owocach leśnych utrudnia ich przewóz

Zawartość wody w jadalnych owocach leśnych jest na ogół duża i wynosi najczęściej osiemdziesiąt kilka lub siedemdziesiąt kilka procent. Duża ilość wody w owocach leśnych utrudnia ich przewóz, wydatnie obniża trwałość i utrudnia nawet krótkie przechowywanie, ponieważ stwarza sprzyjające warunki do rozwoju mikroorganizmów i stanowi odpowiednie podłoże rozkładowych procesów enzymatycznych. W owocach leśnych, podobnie jak w innych częściach roślin, znajdują się liczne enzymy, które w żywych tkankach regulują niemal wszystkie czynności fizjologiczne. Ze względu na wykorzystanie owoców leśnych najważniejsze, jakkolwiek mające ujemne znaczenie, są: askorbinaza — czynnik powodujący utlenianie witaminy C — oraz inne enzymy, wywołujące różnorodne procesy rozkładowe.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: