Drożdże piwne

Produktem najbogatszym w witaminę Bi są drożdże piwne, hodowane na słodzie jęczmiennym, używane jako lek w wypadkach awitaminozy lub hipowitaminozy Bi. W niektórych owocach znajdują się znaczne ilości garbników, które wywierają hamujący wpływ na działanie narządów trawiennych i dlatego nie zawsze są pożądane z punktu widzenia spożycia i przetwórstwa, niezbędne natomiast do wyrobu niektórych produktów (np. pewnych gatunków win). Wpływają one ponadto na lecznicze działanie owoców. Wraz z cukrami, kwasami organicznymi i gorzknikami nadają one owocom różny smak: słodki, kwaśny, cierpki lub gorzkawy.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: