DOJRZEWANIE I PRZEJRZEWANIE

Alkohol, a jeszcze bardziej aldehyd, już w bardzo nieznacznych stężeniach powodują zaburzenia w działalności komórek i w krótkim czasie je zabijają. Wtedy następuje szybki rozkład — psucie się owoców. We wcześniejszych stadiach oddychanie śróddrobinowe powoduje niekorzystne zmiany smaku i zapachu owoców. W czasie przechowywania owoców enzymy utleniające stają się stopniowo mniej czynne. Normalne oddychanie słabnie, zaczyna się śróddrobinowe, podczas którego wytwarzają się coraz większe ilości alkoholu i aldehydu. Te związki jeszcze bardziej osłabiają działalność enzymów utleniających, co znowu wzmaga oddychanie śróddrobinowe i zwiększa ilość wytwarzanego alkoholu i aldehydu. Procesy te przyspieszają się więc wzajemnie wkrótce nabierają bardzo szybkiego tempa. Tkanki niejako Przedtem jednak zachodzą inne zjawiska nazywane dojrzewałem.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: