Czynniki alkalizujące przeważają nad kwasotwórczymi

Do takich składników należą sód, potas, wapń, magnez i niektóre inne pierwiastki.  W owocach leśnych, podobnie zresztą jak i w innych owocach, a także w warzywach i mleku, czynniki alkalizujące przeważają nad kwasotwórczymi ( do nielicznych wyjątków należy brusznica, która działa raczej zakwaszająco ). Skład mineralny owoców leśnych nie jest jeszcze dokładnie zbadany. Ulega on też wahaniom w dość szerokich granicach, zależnie od rozmaitych czynników, a przede wszystkim od gleby. Ogólnie jednak powiedzieć można, że owoce leśne są pożywieniem dość bogatym w składniki mineralne pożyteczne dla organizmu człowieka, a wśród nich w sole pierwiastków nieczęsto występujące w innych pokarmach.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: