Cukry i rozpuszczalne związki azotowe

Cukry i rozpuszczalne związki azotowe są w znacznej części bezpośrednio przyswajane przez pleśnie. Działalności życiowej pleśni towarzyszy wydzielanie rozmaitych enzymów, które rozkładają substancję organiczną owocu.  Pod wpływem tych czynników błonnik rozszczepia się na cukry, cukry zamieniają się na kwasy organiczne i alkohole, białka rozpadają się na aminokwasy, a następnie na coraz prostsze związki. Najszybciej zanikają garbniki, które normalnie znajdują się w soku komórkowym, gdy tymczasem białka występują w plazmie. Po zmieszaniu soku komórkowego z plazmą garbniki łączą się z białkami, tworząc nierozpuszczalne związki*). Pleśnienie powoduje straty wartości odżywczej owoców, niekorzystne zmiany zapachu i smaku, wreszcie zupełne zepsucie. Spleśniałe owoce często zawierają związki szkodliwe dla zdrowia.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: