Błonnik i inne substancje nieprzyswajalne

Błonnika i innych substancji nieprzyswajalnych jest najczęściej kilka procent. Resztę stanowi woda. To, co pozostaje po dokładnym wysuszeniu owoców (lub innego ciała), nazywa się „suchą masą”. Składa się ona z części rozpuszczalnych w wodzie, czyli „ekstraktu”, oraz części nierozpuszczalnych, głównie błonnika. Podając wyniki analiz składu chemicznego owoców, białka wykazuje się osobno albo wraz z innymi substancjami, które oprócz węgla, tlenu i wodoru zawierają azot (np. aminokwasy i mocznik), jako tzw. związki azotowe. Zawartość rozmaitych kwasów organicznych podaje się najczęściej łącznie, w przeliczeniu na kwas jabłkowy lub cytrynowy, zależnie od tego, który z tych kwasów występuje w przewadze. Składniki mineralne określa się zwykle jako „popiół”. Oczywiście takie oznaczenia, obejmujące całe grupy związków (cukry, kwasy, związki azotowe, składniki mineralne), są wystarczające tylko przy ogólnikowych badaniach. Gdy chce się lepiej poznać skład owoców, trzeba wykonywać analizy bardziej szczegółowe.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: