Gnicie

Gniciem nazywa się rozpad ciał organicznych, przede wszystkim białkowych. Białka rozkładają się na aminokwasy, a te z kolei na związki coraz prostsze, przy czym wydziela się amoniak, siarkowodór i inne cuchnące gazy. Rozkładowi ulegają także pektyny, błonnik i skrobia,- powstaje z nich woda i dwutlenek węgla, rozmaite kwasy organiczne, jak octowy, propionowy, bursztynowy, jabłkowy, winowy, masłowy oraz alkohol etylowy. Gnicie jest więc całym splotem procesów rozkładowych. Powoduje je najczęściej działalność bakterii gnilnych, choć może być wywołane także przez inne drobnoustroje. Bakterie gnilne najlepiej rozwijają się w środowisku słabo zasadowym, nie znoszą natomiast śrddowiska kwaśnego. W owocach leśnych jest mało białek, a dużo kwasów, dlatego gnicie owoców leśnych jest zjawiskiem znacznie rzadszym niż np. gnicie mięsa, a nawet warzyw. Rezultatem gnicia jest zupełne zniszczenie wartości owoców, zmiana barwy, odrażająca woń i obrzydliwy smak. Produkty gnicia są często trujące.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: