Zawilgocenie wodą opadową

W wypadku złego stanu kondycyjnego owoców mówi się, że są one „osłabione” lub nawet „zmęczone”. Wreszcie na ocenę owoców leśnych jako towaru wywiera wpływ ewentualne zawilgocenie wodą opadową lub ich własnym sokiem, zapiaszczenie, inne zanieczyszczenia nieorganiczne albo organiczne (domieszka „obcych” owoców, listków, gałązek), uszkodzenia spowodowane bądź to przez czynniki przyrodnicze, bądź przez zbieraczy. Jak z tego wynika, oceniając wartość użytkową i handlową jadalnych owoców leśnych i ich przydatność do bezpośredniego spożycia, przechowania, przewozu i przemysłowego lub domowego przerobu, trzeba brać pod uwagę liczne właściwości, które są rezultatem działania rozmaitych czynników naturalnych oraz postępowania z owocami przez człowieka.

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: