Miąższ zmniejsza swoją objętość

Są więc prężne, napęczniałe aż do granic rozciągliwości tolony komó rkowej. W miarę wyparowywania -wody komórki stopniowo tracą turgor, kurczą się coraz bardziej. Miąższ zmniejsza swoją objętość, skórka staje się za ot>szerna i dlatego się marszczy. Owoce leśne na ogół szybciej tracą wodę niż inne ciała organiczne. Przyczyną tego są stosunkowo duże rozmiary komórek przestrzeni międzykomórkowych, cienka i niezbyt szczelna skórka, zawierająca zwykle bardzo cienką warstwę skutynizo- waną, oraz mała ilość związków białkowych. Białka mają zdolność wiązania wody. Owoce leśne zawierają ich najczęściej niewiele i dlatego oddają wodę znacznie łatwiej niż ciała zasobne w białka. *

Witaj na moim serwisie! Znajdziesz tutaj wiele ciekawych informacji dotyczących edukacji. Na moim blogu zamieszczam artykuły z rożnych dziedzin wiedzy, różne ciekawostki i rzeczy które mnie zainteresowały. Jeśli podoba Ci się formuła mojego bloga to zapraszam do czytania!

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej: